Kisokos
Sárgabarack
A sárgabarack gyümölcsök koronázatlan királynője. Bár nyári idénygyümölcsről van szó, felhasználhatósága annyira sokrétű, hogy egy kis tudatossággal egész évben élvezhetjük a kajszi finom ízét és jótékony hatásait.
folytatás...Ribizli
Hazánkban talán a piros ribizli a legelterjedtebb és a legkönnyebben beszerezhető. Viszont a ribizli színváltozatai egészen szerteágazóak, sőt, bizonyos színű egyedek más-más fajhoz tartoznak.
folytatás...Zöldbab: vaj, ceruza és miegymás
Ha a zöldbabra gondolunk, van, akinek a valóban zöld színű, roppanós, üde hüvelyes ugrik be, míg mások a menzai zöldbabfőzelékre asszociálnak, amely bár zöld, mégis sárga. Hogy is van ez?
folytatás...Shimejii gomba
A shimajee gomba - a Kelet-Ázsiai konyha közkedvelt alapanyaga-hazánkban egzotikusnak számít, bár egyre gyakrabban találkozhatunk vele piacokon, nagyobb élelmiszerüzletekben.
folytatás...Főzőbanán
A banánt mindannyian jól ismerjük, mára az egyik legkedveltebb déligyümölcsünk a téli hónapokban, noha néhány tíz évvel ezelőtt még kuriózumnak számított a banán a magyar háztartásokban.
folytatás...Induljunk „tiszta lappal”!
Gyakran hallhatunk, olvashatunk különféle méregtelenítő-és tisztító kúrákról, amelyek hatékonyságát illetve egészségre gyakorolt jótékony hatását sokan megkérdőjelezik.
Talán nem is véletlenül, hiszen az ilyen jellegű „méregtelenítő” kúrák már megnevezésükkel „kicsaphatják a biztosítékot” az egészségügyi és táplálkozási szakemberek körében.
folytatás...Melengető fűszerek
A hűvösebb és rövidebb nappalok beköszöntével sokan tapasztalhatjuk, hogy ízlésünk némiképp változik. Gyakrabban kívánjuk a zsírban dúsabb, intenzívebb ízű ételeket, szívesebben nassolunk, mindezek persze a mérleg nyelvét is elmozdíthatják.
folytatás...Mungóbab
Ugyan a mungóbab az ázsiai konyha alapélelmiszere, különleges aromája, jelentős makro—és mikrotápanyag tartalma miatt mára Európában is elismerést nyert.
folytatás...Dió
Gyakran halljuk, hogy bizonyos élelmiszerek külső megjelenése arra az emberi szervre hasonlít, amelyre a legtöbb jótékony hatást fejti ki.
Hogy ennek a megfigyelésnek milyen tudományos megalapozottsága van, nem tudjuk, mindenesetre a dió esetében tökéletesen helytálló.
Clean eating
A clean eating, avagy a „tiszta táplálkozás” ma már hazánkban sem ismeretlen fogalom, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy a clean eating szabályait betartva nemcsak karcsúbbakká, de egészségesebbekké, fittebbekké váltak.
folytatás...Kendermagliszt
A kender az emberiség történetével egyidős, őseink által az elsőként termesztett növények egyike.
folytatás...Saláta kisokos
Rengeteg féle salátát ismerünk, mindenkinek megvannak a kedvencei, a jól bevált receptek, elkészítési módok. Általában saláta alatt egy olyan könnyű fogást értünk, amelynek alapját zöldségek alkotják, kerülhet rá egy kevés növényi olaj vagy egyéb dresszing, esetleg feltétként csirke, hal, sajt, tojás, kruton vagy pirított magvak.
folytatás...Körte
Ahol ember él a Földön, szinte mindenütt ismerik a körtét. Már az ókorban is termesztették és nemesítették, így mára a körtének közel 4000 fajtáját kóstolhatjuk, szerte a világon.
folytatás...Chili
Számtalan fajtája létezik a nagyvilágban, az enyhén csípőstől a méregerősig, de színében és külső megjelenésében is az egyik legváltozatosabb paprikaféle.
folytatás...Feketeszeder
Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök nagyon egészségesek, tele vannak vitaminnal. De érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni őket, mivel ezek a szezonális finomságok sokkal értékesebbek szervezetünk számára, mint elsőre gondolnánk.
folytatás...Valóban erősíthetjük immunrendszerünket?
Megfigyelhetjük, hogy minden évben ősszel, ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, egyre gyakrabban hallhatunk az immunerősítés fontosságáról.
folytatás...Sárgadinnye
A tökfélék családjába tartozó sárgadinnye ázsiai eredetű gyümölcs, számos alfaját, hibridjét ismerjük hazánkban is.
folytatás...Spárga
Ki gondolná, hogy a spárga a hagymafélék rokona? Bár külalakjában, ízében és színében sincs semmi hasonlatosság a két növény között, rendszertanilag mégis közel állnak egymáshoz.
folytatás...Római saláta
A római saláta az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján is szerepel, mint rákellenes étel, ezért is érdemes kicsit behatóbban foglalkoznunk vele.
folytatás...Kapor
A kapor talán a legmegosztóbb fűszernövény, amit ismerünk. Semmihez sem hasonlítható íze és illata egyeseket lázba hoz, míg másokat a világból is ki lehet üldözni vele. Akármelyik tábort is képviseljük, érdemes tudni, hogy a kapor egy rendkívül sokoldalú gyógynövény.
folytatás...