Shimejii gomba
HETI AJÁNLAT
A shimajee gomba - a Kelet-Ázsiai konyha közkedvelt alapanyaga-hazánkban egzotikusnak számít, bár egyre gyakrabban találkozhatunk vele piacokon, nagyobb élelmiszerüzletekben.
A gomba kinézetre nagyon barátságos, aprófejű, hosszútönkű, fehér illetve barna színű változatban elérhető, az apró, nyúlánk gombák közös tönköt képeznek.
Ez a gomba beltartalmi értékeit tekintve kiemelkedik a legtöbb gombafajta közül. Kifejezetten magas fehérjetartalma, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, D és B-vitaminokat, illetve káliumot és cinket is.
A shimejii fajták energiatartalma-a legtöbb gombáéhoz hasonlóan- alacsony (kb. 30-35 kcal/ 100 g), így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Rosttartalma kiemelkedő, többek között ezért sem ajánlatos nyersen fogyasztani. Hőkezelés nélküli nehéz emészthetősége párosul egy erősen kesernyés ízzel, amely néhány perces hőkezelés hatására maradéktalanul elillan.
Ez az apró kalapos gombafajta egyik legfontosabb élettani hatását béta-glükán tartalma adja. Ez a rosttípus nem csupán az emésztőrendszerre gyakorol kedvező hatást, de az immunrendszer erősítésében is kifejezett szerepe van. Mivel a béta-glükán feldolgozásában több típusú immunsejt is szerepet játszik, fogyasztását követően szinte felpezsdül az emberi szervezet védekezőrendszere. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez a típusú gomba kifejezett allergizáló hatással bírna.
Rendszeres fogyasztása javasolható a legtöbb krónikus betegségben, tartós distressz hatásnak kitett személyek számára is kedvező, de kemo-vagy sugárterápiás kezeléseket követően is alkalmazható.
A shimejii gomba tiszta, vajas íze közkedvelt alapanyaggá teszi Kelet-Ázsiában, a japán konyha elképzelhetetlen nélküle, levesekhez és főételekhez egyaránt használják.
A shimejii jó választás lehet cukorbetegség illetve inzulinrezisztenicia esetén is, javítja a sejtek inzulinérzékenységét, és a vércukorgörbét.
Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szérum koleszterin szint, de számos kutatás bizonyította jótékony hatását asztma illetve krónikus bőrbetegségek (pl. ekcéma) esetén is.
A shimejii gomba felhasználása rendkívül széleskörű, masszív szerkezeténél fogva könnyen süthető, pirítható. Mivel természetes ízfokozó (umami) hatású vegyületeket tartalmaz, rendkívül jól kiemeli a vele együtt felhasznált alapanyagok ízét.