Ribizli

HETI AJÁNLAT

Hazánkban talán a piros ribizli a legelterjedtebb és a legkönnyebben beszerezhető. Viszont a ribizli színváltozatai egészen szerteágazóak, sőt, bizonyos színű egyedek más-más fajhoz tartoznak.

A fehér ribizli igazi kuriózum, a szemek éretten szinte áttetsző színűek. Ízük édeskés, enyhén savas.

A rózsaszín ribizli átmenet a fehér és a piros ribizli között, húsa rózsaszín, a fehér ribizlinél savasabb, a gyümölcs héja átlátszó.

A piros ribizli hazánkban a legelterjedtebb. Savanykásan édes íze miatt igazán üdítő hatású gyümölcs. Savasságát a gyümölcsben található nagy mennyiségű citromsav adja. Ez a gyümölcssav segíti az emésztőnedvek kiválasztását, hatékonyabbá téve az emésztést. Mivel a gyümölcs az epefolyadék termelését is katalizálja, a ribizli a zsíremésztést is hatékonyan támogatja. Kiadós, nehéz étkezést követően a legjobb desszert, amit csak választhatunk!

 

A vörös ribiszke igazán gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. B-vitaminjai szerepet játszanak az anyagcserefolyamatokban, a fehérjeszintézisben, illetve nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A C-vitamin áldásos hatásait talán felesleges is részletezni, viszont a ribizliben megtalálható E-vitaminnal együtt kifejezett gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a sportolás közbeni izomsérülések esélyét, és még a vérnyomást is szabályozza.

Talán az sem meglepő, hogy a ribizli kiváló rostforrás. Magas pektintartalma révén tisztítja az érfalakat, szabályozza vércukorszintet-illetve az inzulin-elválasztást, és mérsékli az esetleges gasztrointesztinális gyulladásokat. Energiatartalma alacsony, a gyümölcs 80% vizet tartalmaz, 100 g termésben kb. 50-55 kcal energia és kb. 10 g szénhidrát van.

A vörös ribiszkében található aktív hatóanyagok segítik a húgysav lebontását, illetve támogatják  a máj és a vese detoxikáló-kiválasztó folyamatait.

A feketeribizli egészségre gyakorolt jótékony hatásai sem maradnak el a vörös ribiszkéétől, sőt, a csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint a mérsékelt égövi gyümölcsök között.

A feketeribizke mélysötét színét a benne található antociánok adják. Ezek a hatékony antioxidáns vegyületek erős természetes gyulladáscsökkentő hatással bírnak, megkötik a szervezet oxidatív folyamatai közben keletkező szabadgyököket, így gátolva a daganatos sejtek kialakulását. Mivel a C-vitamin és a többi antioxidáns hatású vegyület is hőérzékeny, aktív tulajdonságaikat nyersen fogyasztva képesek igazán kifejteni.

Ha csak tehetjük, fogyasszunk minél gyakrabban ribizlit a nyár folyamán. A frissen szüretelt, érett ribizlit nem szükséges sem cukrozni, sem pedig hőkezelni, a legegészségesebb nassolnivaló önmagában, frissen fogyasztva!

Keverhetünk belőle természetesen gyümölcssalátába is, de egy frissítő reggeli smoothiet is pikánssá tehetünk vele. Ha nagyobb mennyiségű ribizlire teszünk szert, természetesen be is főzhetünk belőle. A ribizliszemek magas pektintartalma miatt könnyen sűrűsödik, így akár önmagában, akár más gyümölcsökkel összefőzve, kevesebb cukor hozzáadásával is finoman sűrű dzsemet készíthetünk belőle!