Földieper
HETI AJÁNLAT
Az epret szinte mindenki szereti! Nemcsak finom íze miatt, hanem azért is, mert jelzi, itt a tavasz, itt a nyár!
A paicokon, nagyobb üzletekben, már ilyenkor, Húsvét környékén megjelenik ez a közkedvelt, üde piros termés, többnyire görög importáruként. Hazai eperhez – időjárástól függően- általában április végén, május elején juthatunk.
Az eper nemcsak rendkívül finom, de nagyon egészséges is! Elsőként talán magas antoxidáns-tartalmát érdemes megemlíteni. Az antioxidáns vegyületek (pl. az antocianinok), számos ponton segítik szerezetünk egészséges működését, a szabad gyökök megkötésével védik a sejtek és a DNS szerkezetét, illetve lassítják az öregedési folyamatokat.
A földieper antioxidáns és gyulladást csökkentő vegyületei akkor tudják leginkább kifejteni áldásos hatásukat, ha a gyümölcs rövid érési szezonját kihasználjuk (áprilistól-június), és gyakran fogyasztunk belőle.
Ezt lelkifurdalás nélkül meg is tehetjük, hiszen 100 g eperben mindössze 40-45 kcal és rengeteg hasznos rost található. A rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, illetve hozzájárulhatnak a vastagbélflóra egyensúlyának fenntartásához.
A földieper számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, némelyeket kifejezetten nagy mennyiségben. C-vitamin tartalma pl. magasabb, mint a citromé, de rendkívüli mangán tartalmával is dobogós helyet vív ki magának a gyümölcsök mezőnyében.
Az eper bővelkedik továbbá magnéziumban, B6-vitaminban, káliumban és jódban is, amelyek szintén elengedhetetlenek az emberi szervezet egészségének fenntartásához.
A földieper magas biológiai értéke miatt szuperélelmiszernek is nevezhető, hiszen számos mikrotápanyagot tartalmaz, koncentrált formában. Mint szuperélelmiszer, szerepe van a 2. típusú diabetes kialakulásának megakadályozásában, mivel képes stabilizálni a vércukorszintet és az inzulin termelést. A szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkentheti, hiszen az eper véd az oxidatív stressztől, továbbá több ponton is beavatkozik a koleszterin-szintézisbe.
Fontos azonban megemlítenünk, hogy az eper, mint szupergyümölcs az említett, emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait akkor tudja igazán kifejteni, ha rendszeresen fogyasztunk belőle.
Ha lehetőségeink engedik, kerüljön a szezon legtöbb napján friss eper az asztalra, illetve jó megoldás lehet, ha az eperszemeket megpucolva, egészben lefagyasztjuk. A fagyasztott gyümölccsel így akár télen is megidézhetjük a tavaszt, és feltölthetjük fogyatkozó vitamin-és tápanyag raktárainkat.