Stevia - A természetes édesítő

HETI AJÁNLAT

A Stevia (másnéven jázminpakóca) egy Dél-Amerikában őshonos növény, ahol “édes gyógynövénynek” is nevezik a helyiek. A Stevia nemzetségébe mintegy 300 faj tartozik, melyek közül a Stevia rebaudiana Bertoni az, amelynek a leveleinek a kivonatát édesítőszerként használjuk...

 

A dél-amerikai őslakosok évszázadok használják a sztívia leveleit főként édesítésre, de gyógyításra is. Amerika felfedezését követően, az 1500-as években egy spanyol orvos-botanikus, Pedro Jaime Esteve tanulmányozta először a növényt. Az ő latinosított nevéből “Petrus Jacobus Stevus” származik maga a Stevia elnevezés is, melyet Moises Santiago Bertoni olasz származású svájci természettudós adott neki 1905-ben. Stevia rebaudiana Bertoni-nak nevezte el, utalva ezzel felfedezőjére, illetve egy vegyész munkatársa Ovidio Rebaudi, valamint sajátnevére.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) alapos vizsgálataira alapozva, az Európai Bizottság 2011 óta engedélyezi adalékanyagként a szteviolglikozidok felhasználását, és az E960-as azonosítót kapta.

  • A stevia glikémiás indexe nulla, így nem emeli meg a vércukorszintet és ezért cukorbetegeknek is ideális

  • Cukorhoz képest a stevia édesítő ereje körülbelül 2-300-szoros

  • Nem addiktív, nem fokozza a cukor és édesség utáni vágyódást

  • Kalóriaértéke gyakorlatilag nulla, ezért a fogyókúrázóknak is remek választás

  • A stevia olyan vegyületeket tartalmaz, mely nem szolgál tápanyagul a Candida gomba számára, így candida betegek is használhatják

  • Antioxiánsokban is gazdag, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és bőrszépítő hatású

  • Sütésnél nem alkalmas a karamellizálásra és az élesztő felfuttatására

 

Kapcsolódó termékek