Stevia - A természetes édesítő
HETI AJÁNLAT
A Stevia (másnéven jázminpakóca) egy Dél-Amerikában őshonos növény, ahol “édes gyógynövénynek” is nevezik a helyiek. A Stevia nemzetségébe mintegy 300 faj tartozik, melyek közül a Stevia rebaudiana Bertoni az, amelynek a leveleinek a kivonatát édesítőszerként használjuk...
A dél-amerikai őslakosok évszázadok használják a sztívia leveleit főként édesítésre, de gyógyításra is. Amerika felfedezését követően, az 1500-as években egy spanyol orvos-botanikus, Pedro Jaime Esteve tanulmányozta először a növényt. Az ő latinosított nevéből “Petrus Jacobus Stevus” származik maga a Stevia elnevezés is, melyet Moises Santiago Bertoni olasz származású svájci természettudós adott neki 1905-ben. Stevia rebaudiana Bertoni-nak nevezte el, utalva ezzel felfedezőjére, illetve egy vegyész munkatársa Ovidio Rebaudi, valamint sajátnevére.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) alapos vizsgálataira alapozva, az Európai Bizottság 2011 óta engedélyezi adalékanyagként a szteviolglikozidok felhasználását, és az E960-as azonosítót kapta.
-
A stevia glikémiás indexe nulla, így nem emeli meg a vércukorszintet és ezért cukorbetegeknek is ideális
-
Cukorhoz képest a stevia édesítő ereje körülbelül 2-300-szoros
-
Nem addiktív, nem fokozza a cukor és édesség utáni vágyódást
-
Kalóriaértéke gyakorlatilag nulla, ezért a fogyókúrázóknak is remek választás
-
A stevia olyan vegyületeket tartalmaz, mely nem szolgál tápanyagul a Candida gomba számára, így candida betegek is használhatják
-
Antioxiánsokban is gazdag, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és bőrszépítő hatású
-
Sütésnél nem alkalmas a karamellizálásra és az élesztő felfuttatására