Rukkola
HETI AJÁNLAT
A salátafélék közül a rukkola igencsak megosztó, sajátosan kesernyés íze miatt. A borsmustárként is nevezett zöld levélkék nagyon hasonlítanak a gyermekláncfű leveleire, de alapvetően a káposztafélék családjába tartozik.
A salátában található keserű vegyületek, illóolajok segítik az emésztést, ezért is találkozhatunk vele gyakorta pl. az olasz tészták, pizzák tetején. A keserű íz érzete a szájüregben megindítja a gyomorsav termelést illetve az epefolyadék ürülését az epehólyagból, ezzel is segítve a zsírok és a fehérjék emésztését. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél keserűbb egy gyógynövény, annál nagyobb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat és bioflavonoidokat. A legtöbb keserű gyógynövény, ahogyan a rukkola is antibakteriális, antiszeptikus és szabadgyök-kötő hatással rendelkezik, széles körben hozzájárulva a szervezet egészséges működéséhez. A rukkola antioxidánsai a legfrissebb kutatások szerint főként a prosztata, emlő, vastagbél és petefészek rosszindulatú sejtes elfajulásai ellen védenek.
A rukkola természetesen bővelkedik vitaminokban is, A, C és K vitamin tartalma kiemelkedő, de a B- vitaminok közül is tartalmaz bizonyos típusokat. K-vitamin tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatással is bír, optimalizálja a véralvadási folyamatokat, segíti a máj munkáját, és a csontok megfelelő szerkezetének kialakításában is szerepet játszik. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is rejtenek a zöld levelecskék, ezek közül a vas, a magnézium és a kálium biztosan említést érdemel. Mivel a rukkola folsav tartalma is magas, fogyasztása javasolt a váradósság időszakában is.
Fontos azonban meggyőződnünk felhasználás előtt a levelek tisztaságáról. Amennyiben előre csomagolt formában vásároljuk meg a salátát, tájékozódjunk arról, hogy tisztított termékkel van-e dolgunk.
A rukkolát kesernyés íze miatt vegyíthetjük egyéb salátafélékkel, paradicsommal, uborkával. A zsenge levelek általában kevésbé keserűek, így azokat önmagában kevés citromlével és hidegen sajtolt olajjal leöntve, önálló fogásként, -akár mint előétel- is fogyaszthatjuk.