Rezveratrol
HETI AJÁNLAT
A rezveratrol egy rendkívül erős antioxidáns hatású vegyület, amelyet bizonyos növények immunválaszként termelnek, hogy megvédjék magukat a fertőzésekkel szembe.
Koncentrált formában található a szőlőmagba, de a jó minőségű vörösborok is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Sőt, jó hír, hogy még az étcsokoládé is rezveratrolban bővelkedő élelmiszernek számít.
A rezvertrol vegyület ugyanis az emberi szervezet számára is rendkívül értékes, elsődlegesen sejtszinten, DNS-és enzimszabályozóként funkcionál, ezért a köznyelvben öregedésgátló vegyületnek is nevezik.
A rezveratrol élénkíti, javítja a sejtek közötti anyagcserét és kommunikációt, ezáltal segíti a sejtmegújítási folyamatokat. Ugyanezen funkciója felel továbbá azért is, hogy felismerje és helyreállíthassa bizonyos sejtek, sejtcsoportok elégtelen működését.
Rendkívüli hatékonyságának legfőbb oka, hogy ez a különleges antioxidáns molekulaképes átjutni a vér-agy gáton. Kis méretének köszönhetően az agysejtekig elérve, azok anyagcseréjére is jótékonyan hat. Kutatások bizonyítják, hogy a rezveratrol jelentősen gyorsítja pl. a stroke utáni agyszövet-regenerálódást. Ígéretesnek bizonyult továbbá az Alzheimer kór, az időskori demencia és egyéb agyi rendellenességek kezelésében illetve az agyat, központi idegrendszert érintő további megbetegedések kialakulási kockázatának csökkentésében.
Számos tanulmány és nagyszabású kutatás számol be a rezveratrol rákellenes tulajdonságairól,illetve a szív-érrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól is. A rezveratrol csökkenteni képes az érfalakon megjelenő sérülések, repedések mennyiségét, ezáltal is redukálva az érelmeszesedési folyamatok kockázatát.
Mindezek tudatában érdemes a rezveratrolt természetes módon tartalmazó élelmiszerekből napi szinten fogyasztanunk. Egy-egy pohárka jó minőségű vörösbor, egy szelet magas kakaótartalmú csokoládé (amennyiben egyéb betegségek ezek fogyasztását nem tiltják) a mindennapi táplálkozásunk olyan kiegészítője lehet, amely testünket-lelkünket egyaránt táplálja.
A fent említett élelmiszerek mellett a piros illetve sötét színű bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, faeper, málna) illetve a földimogyoró is számottevő mennyiségben tartalmazza a rezveratrolt, de ma már a vegyülethez koncentrált készítmények formájában, -mint táplálékkiegészítő- is hozzájuthatunk.