Pomelo
HETI AJÁNLAT
A pomelo egy Malajziában és Polinéziában őshonos gyümölcs, a grapefruit rokona, amely minden évben, ősz végétől a hazai élelmiszerüzletek kínálatában is megjelenik.
Ez a rendkívül nagy gyümölcstermés nemcsak finom, de rengeteg olyan értékes mikroelemet (vitamin, ásványi anyagot) is tartalmaz, amelyek a téli hónapokban kifejezetten hasznosak a mérsékelt övön élők számára.
Mint a legtöbb citrusféle, a pomelo is bővelkedik C-vitaminban. Télen immunrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a C-vitamin, de nemcsak a hűvös hónapokban, a stresszes időszakokban is nagyobb mennyiségre van szükségünk ebből az alapvitaminból.
A pomelo kálium tartalma is jelentős, amely nélkülözhetetlen a szív egészségének fenntartásához.
Rostok közül pektinből tartalmaz nagyobb mennyiséget, amellyel kapcsolatban már több ízben megjegyeztük, mennyire hatékony a bélrendszerben lévő hasznosíthatatlan anyagok illetve a koleszterint tartalmazó epesavak megkötésében. Minezek mellett természetes gyulladáscsökkentő hatása is említést érdemel.
Mivel a pomelo energiatartalma alacsony (kb. 40 kcal/100g), diétázók számára is ideális nassolnivaló. Cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják, hiszen a rostban dús gyümölcs szénhidrát-tartalma lassan, egyenletesen emeli a vércukorszintet, kímélve ezzel a hasnyálmirigyet is.
A pomelónak nemcsak a húsa, de a héja is számos hasznos mikro tápanyagot rejt. A gyümölcshéj bővelkedik bioflavonoidokban, amelyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezetben zajló káros, szabadgyök-képző folyamatokat, védve a sejtek egészségét, lassítva az öregedési folyamatokat. Ha a gyümölcs húsát is felhasználjuk, válasszunk kezeletlen héjú gyümölcsöt.
A pomelót nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle pikáns mártást is sült vagy párolt húsok mellé, amellyel akár az ünnepi fogásokat is különlegesebbé tehetjük. Ha a gyümölcsöt hőkezeljük, a gyümölcshúst teljesen tisztítsuk meg a fehér hártyáktól, mert azok hő hatására kesernyés ízt kölcsönözhetnek az ételnek.