Pak choi

HETI AJÁNLAT

Hazai piacokon és nagyobb szupermarketekben szinte egész évben fellelhető egy kínai kelhez hasonlító, de nála kisebb méretű illetve simább levélzettel rendelkező káposztaféle: a pak choi.

Ha vásárolni még nem is mertünk belőle, a főzőblogokban, kedvelt főzőműsorokban vizuális benyomást már jó eséllyel tett ránk ez a fura zöld levelű növény.
Érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni vele, hiszen ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, a pak choi-val felfrissíthetjük jól bevált receptjeinket, színt vihetünk mindennapi táplálkozásunkba.

A pak choi magyar névvel is rendelkezik (bordáskel), bár valószínűbb, hogy eredeti megnevezésével gyakrabban találkozunk majd az üzletekben. Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy a bordáskel eredetileg Ázsiából származó káposztaféle. Jó hír viszont, hogy hazánkban is megterem! Kezdő kertészként is érdemes próbálkozni a termesztésével, hiszen magról vetve 30-35 nap alatt kifejlődik. Áprilistól októberig terem szabad földben, így akár egy év alatt 3-szor is szüretelhetünk belőle. (földieper és hagyma közelébe ne ültesd, de a sárgarépa, spenót, saláta társaságában szépen fejlődik)

A pak choi a már jól ismert káposztafélékhez hasonló ízzel, illetve biológiai értékkel rendelkezik, tekintve azt a különbséget, hogy növényi fehérjetartalma meghaladja a többi káposztaféléét.

A pak choi tehát igazán egészséges zöldségféle. Ha végig nézzük, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, akár szuperélelmiszerként is tekinthetünk rá:

  • Rendkívül sokféle antioxidáns vegyületet tartalmaz, amelyek a szabadgyökök megkötésével hozzájárulhatnak daganatos betegségek megelőzéséhez.
  • Rosttartalma magas, mégis könnyen emészthető. Optimalizálja a bélperisztaltikát, és a vastagbél baktériumflórájának fenntartásában is hatékony segítség. Rostjai közül a pektin természetes gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • Igazi vitaminbomba, C és K-vitaminban, béta karotinban, folsavban rendkívül gazdag.
  • Rostjai megkötik a bélben az epesavak egy részét, rendszeres fogyasztásával így csökkenti a vér LDL koleszterin szintjét.
  • Ca tartalma ugyan nem kiemelkedő, de a benne lévő kalcium rendkívül jól hasznosul.
  • Energiatartalma rendkívül alacsony, 100 g növény alig 15 kcal-t tartalmaz.

Ha szeretnénk kihasználni a pak choi kedvező élettani hatásait, érdemes heti rendszerességgel fogyasztanunk belőle. Szerencsére felhasználása széleskörű, fogyasztható nyersen salátaként, de csodás alapja lehet zöldturmixoknak is. Készülhet belőle főzelék, de párolva (egy kis fokhagymával megbolondítva) remek kísérője lehet húsételeknek is. Rakott zöldségként is megállja a helyét, de krémlevesek kiegészítőjeként sem okoz majd csalódást.