Mediterrán diéta a mindennapokban

HETI AJÁNLAT

A jelenleg kialakult helyzetben talán még inkább fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre, és a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel fokozottan igyekezzünk támogatni immunrendszerünket.

A stressz, a járványhelyzet okozta szorongás önmagában is gyengíti szervezetünk ellenállóképességét, tehát tudatosan kell dolgoznunk azon, hogy ezt a hatást is ellensúlyozzuk.

Mivel a sportolási lehetőségek is korlátozottak, és valószínűleg, ez az elkövetkező hetekben sem enyhül még jelentősen, leginkább táplálkozási szokásaink megreformálásával tehetünk egészségünkért.

A mediterrán diéta szempontjait követve, drasztikus megszorítások nélkül, természetesen támogathatjuk szervezetünk igényeit.

 

 

Vegyük sorra, mit ajánl a mediterrán diéta:

  1. Naponta fogyasszuk friss zöldségeket, gyümölcsöket! Bár a kijárási és vásárlási lehetőségek korlátozása miatt sokan kezdtek élelmiszer felhalmozásba, értelemszerűen ez a cselekvés inkább a tartós élelmiszerek „spájzolását” teszik lehetővé. Szerencsére az alapanyag készletek folyamatosan rendelkezésünkre állnak, így semmi szükség a szénhidrát dús, rostszegény alapélelmiszerekből (liszt, tészta stb.) túlzott mennyiséget felhalmozni illetve fogyasztani. Akár heti egy bevásárlással is hozzájuthatunk annyi friss zöldséghez és gyümölcshöz, hogy minden nap fogyaszthassunk néhány adagot belőlük!
  2. Használjunk növényi olajokat ételkészítéshez, salátákhoz. Az olívaolaj illetve az egyéb hidegen sajtolt növényi olajok bővelkednek omega zsírsavakban. Ezek nemcsak csökkentik az öszzkoleszterin szintet, de védik az erek egészségét is.
  3. Grillezünk gyakran! A bő olajban sütés illetve a lisztes-zsíros rántással készült ételek helyett válasszuk inkább a grillezést. A legtöbb friss zöldség (és gyümölcs!) illetve a zsírszegény húsok, halak remek grill alapanyagok lehetnek, könnyen beszerezhetők és minimális előkészítést igényelnek! Friss fűszerek használatával a grillen készült ételek semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, zsírszegények és vitamin-és rostdúsak.
  4. Vörös húsok helyett gyakrabban fogyasszunk halat! Ugyan országunk nem határos tengerrel, ennek ellenére a nagyobb üzletekben friss tengeri halakat is beszerezhetünk.  Ha sikerül friss halat vásárolnunk, legyen az tengeri vagy édesvízi (pl. pisztráng, harcsa, süllő stb.) érdemes belőle lefagyasztani, így bármikor a rendelkezésünkre áll, amikor csak akarjuk!
  5. Fogyasszunk hetente többször olajos magvakat! Ugyan az olajos magvak magas energiatartalommal rendelkeznek, kedvező zsírsav összetételük miatt rendkívül egészségesek! Ha csökkentjük az édes, cukros nasik mennyiségét illetve gyakoriságát, akár naponta is fogyaszthatunk desszertként 3-4 dkg-ot belőlük. Válasszuk a nyers, vagy pörkölt de sótlan változatokat!
  6. Egy pohár vörösbor belefér! Az alkohol önmagában nem egészséges, sőt, nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva kifejezetten sejtkárosító. 1-1 pohár jó minőségű vörösbor viszont támogathatja egészségünket. A vörösborban lévő rezveratrol antioxidáns hatású polifenol, amely képes megkötni a szabadgyököket, támogatja a szív-érrendszer egészségét, pl. csökkenti a daganatsejtek kialakulásának esélyét, gátolja a gyulladásos folyamatokat. Természetesen, ha gyógyszert szedünk, illetve orvosunk nem javasolja, ne fogyasszunk vörösbort, ebben az esetben helyettesítsük inkább 100%-os gyümölcs illetve zöldség lével (pl. vörös szőlőlé, céklalé, erdei gyümölcsök leve).