Füge

HETI AJÁNLAT

Jónéhány évvel ezelőtt még csupán Karácsony táján, aszalt vagy szárított formában jelent meg a füge a boltok polcain, ma viszont már gyakran vásárolhatjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, frissen is.

Sőt, a Balaton vidékén illetve az ország bizonyos tájain nyár végére szépen beérik, és fajtájától függően akár mázsás terméshozamot is adhat 1-1 nagyobb fa.

A füge igencsak megosztó gyümölcs, édes íze, jellegzetes textúrája miatt sokan kedvelik, mások viszont kifejezetten ódzkodnak a magokkal teli termés fogyasztásától. Pedig, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai rendkívül szerteágazóak.

10 dkg friss füge kb. 75 kcal-t tartalmaz, amelynek nagyrésze szénhidrát, gyümölcscukor. A gyümölcs apró magvaiban rengeteg rost, többek között pektint található. A pektin nemcsak segíti az emésztést, az emésztőrendszer megfelelő működését, illetve a bélperisztaltikát, de erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

B-vitamin tartalma szintén említést érdemel. A füge rendszeres fogyasztásával idegrendszerünk egészségét is megőrizhetjük, elkerülve pl. a téli depressziót vagy éppen a krónikus álmatlanságot. A B-vitaminok növelik a sejtanyagcserét, a tápanyagok felszívódásának hatásfokátis,  így a B-vitamin magas rosttartalommal társulvavalódi egészségkoktél az emésztőrendszer számára.

Ásványi anyagok közül a füge kiemelkedő mennyiséget tartalmaz káliumból, magnéziumból, foszforból, illetve cinkből.

A kálium a szív-érrendszer egészségének egyik meghatározó ásványi anyaga, csökkenti a vérnyomást, egyenletessé teszi a szívverést, stabilizálja a szív munkáját, segíti a vér egészséges pH-jának fenntartását.

A magnézium a fehérjék-és zsírok lebontásában is szerepet játszó ásványi anyag. B-vitamin jelenlétében,- amelyben, mint tudjuk, szintén bővelkedik a füge,-pedig ugyancsak az agy és az idegrendszer optimális működését segíti.

Az iskolakezdés, a sok új élmény és feladat a gyerekek szervezetét, immunrendszerét illetve idegrendszerét is kihívás elé állítja szeptemberben, így a füge számukra is remek csemege lehet tízóraira, uzsonnára.

Az ínyencek pedig bátran kísérletezhetnek vele sós fogások kiegészítőjeként, a füge ugyanis remekül illeszkedik sonkás ételekhez, sajtokhoz, készíthetünk vele melegszendvicset, kínálhatjuk kevés balzsamecettel megbolondítva sült húsok mellé, vagy akár kockázhatunk a friss saláta tetejére is belőle!