Inzulinrezisztencia
HETI AJÁNLAT
Ez a bizonyos szénhidrát-anyagcsere zavar 15-20 évvel ezelőtt szinte még ismeretlen volt, mára viszont, becsült adatok szerint a felnőtt lakosság akár 60%-át is érintheti. Bátran kijelenthetjük, ma már talán nincs is olyan ember, akinek az ismeretségi körében ne lenne legalább egy inzulinrezisztens személy.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ismerjük az inzulinrezisztencia kialakulásának okait, illetve a megelőzés esetleges lehetőségeit. A megfelelő ismeretek birtokában időben felismerhetjük az árulkodó jeleket, és életmódváltással akár tünetektől mentes, teljes életet élhetünk. Ellenkező esetben, ha nem fordítunk kellő figyelmet szervezetünk jelzéseire, előfordulhat, hogy az IR-t már nem, csak a II. típusú diabetest diagnosztizálja az orvos.
Mi az inzulinrezisztencia?
Az inzulinrezisztencia (röviden IR) olyan szénhidrát-anyagcsere zavar, amelyre jellemző, hogy testünk sejtjei nem képesek megfelelően hasznosítani a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges glükózt. Ennek oka pedig az, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem megfelelően kapcsolódik a sejteken található inzulin-receptorokhoz. Az inzulin pedig a „kulcs” a sejteken lévő „ajtókhoz”, amelyek megnyitásával a cukor energiaként hasznosulhat. Inzulinrezisztenciában, mivel a sejtek nem reagálnak kellőképpen az inzulinra, a hasnyálmirigy fokozott hormontermelésbe kezd. Ez a többletmunka pedig előbb-utóbb képes annyira kimeríteni a hasnyálmirigyet, hogy a kívánt mérték alá csökken, vagy akár meg is szűnik a béta sejtek inzulintermelése, a cukor ezáltal a vérben marad, és kialakul a diabetes.
Hogyan alakulhat ki az inzulinrezisztencia?
Az inzulinrezisztencia kialakulásának számos oka lehet. A genetikai hajlam olyan tényező, amely ellen ugyan nem sokat tehetünk, de fontos tudni, hogy a családban, felmenők között jelentkező II. típusú diabetes hajlamosíthat az IR kialakulására a további generációkban. Abban az esetben tehát, ha a szülőknél, nagyszülőknél már diagnosztizáltak II. típusú diabetest, érdemes tudatosan törekedni az egészséges életmódra.
A túlsúly, a helytelen életviteli szokások talaján kialakuló elhízás önmagában a legnagyobb hajlamosító tényező.Abban az esetben viszont, ha örökletes hajlam lehetősége is fennáll, az IR kialakulásának kockázata többszörösére nő. Természetesen, normál testalkat és kimutatható genetikai hajlam nélkül is megjelenhet a betegség, hiszen az okok rendkívül szerteágazók, és nem is minden esetben egyértelműen bizonyíthatók.
A női lakosság körében diagnosztizált inzulinrezisztens létszám jóval meghaladja a férfi betegek számát, ennek oka viszont valószínűleg az, hogy az IR tünetei között gyakran szerepelnek menstruációs zavarok, vagy akár meddőség gyanúja, amelyeket legtöbbször alapos kivizsgálás követ, míg férfiaknál a kevésbé jellemző tünetek (pl. hízás) miatt gyakran elmarad a diagnosztizálás.
Melyek az inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei?
Az IR tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, de a leggyakrabban tapasztaltak a következők:
- Hízás (változatlan táplálkozási-és életviteli szokások mellett)
- Testtömegcsökkenés elmaradása (diétázás esetén)
- Menstruációs zavarok
- Édesség iránti fokozott vágy
- Bőrtünetek (pattanások kialakulása)
- Krónikus fáradtságérzés
- Feszültség
- Éhségrohamok
- Remegés (pl. éhség alkalmával)
- Koncentrációzavar
- Memóriaromlás
- Szédülés
- Ájulás-érzés
- Szapora szívverés
- Szexuális inaktivitás
- Fokozott szőrösödés
- Fogamzóképesség elmaradása
- Terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés
- Pajzsmirigy alulműködés, PCOS (gyakran jelentkező társbetegségek)
Inzulinrezisztencia diagnosztizálása
Amennyiben a fenti tünetek közül bizonyosak megjelennek, illetve a megszokottnál gyakrabban, erőteljesebben jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni. A betegség diagnosztizálása terheléses vércukor-vizsgálattal történik. A 3-4 pontos vérvizsgálat előtt éhgyomorra el kell fogyasztani egy meghatározott mennyiségű cukrot tartalmazó folyadékot. A cukorfogyasztást megelőzően, illetve azt követően, 30-60 percenként vérvétel történik. A vérminták cukor-és inzulin-tartalma ad információt az inzulinrezisztencia jelenlétéről, illetve annak súlyosságáról.
Az inzulinrezisztencia kezelése
Sajnos az inzulinrezisztencia az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyítható, viszont személyre szabott kezeléssel, illetve életmódváltással a tünetek megszüntethetők, a laborparaméterek helyreállíthatók, és a diabetes kialakulásának kockázata is minimalizálható.
A kezelés alapvetően 4 pillérre épül:
- Megfelelő (személyre szabott) étrend
- Rendszeres testmozgás (főképp cardio jellegű testedzés)
- Gyógyszeres kezelés, étrendkiegészítők alkalmazása (amennyiben szükséges)
- Mentális támogatás
Megfelelő étrend
Amennyiben az inzulinrezisztencia gyanúja beigazolódott, és a vizsgálati eredmények a birtokunkban vannak, érdemes dietetikus szakembert felkeresnünk. A megfelelő étrend kialakításához ugyanis a beteg személyének, életvitelének és lehetőségeinek ismerete legalább annyira fontos, mint a diagnózisé. A diéta csakis akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha azt maximálisan igyekszünk az adott személy mindennapjaihoz alakítani. Ellenkező esetben, azaz ha az étrend nem alkalmazkodik a gyakorlatban a beteghez, hosszú távú betartása komoly veszélybe kerül.
Az étrend tervezésének alapelvei:
- Meghatározott számú étkezés (5-7 alkalom) tervezése
- Napi szükséges energiatartalom meghatározása (a céltömeg ismerete alapján)
- Napi szükséges tápanyagtartalom meghatározása (fehérjék, zsírok, szénhidrátok)
- Az étkezések időpontjának nagyságrendi meghatározása
- A testmozgás, edzés időpontjának, jellegének, gyakoriságának ismerete
- Az egyes étkezések energia-és szénhidrát tartalmának meghatározása
- Az egyes étkezések szénhidrát-tartalmának minőségi meghatározása (gyorsan, lassan felszívódó szénhidrátok, GI index)
- Napi folyadékszükséglet-meghatározása (mennyiség, minőség, elosztás)
- Segítség a nyersanyag-válogatásban
- Segítség az ételkészítési eljárások megválasztásában
- Az étkezés, mint élmény fenntartása pl. (nassolási lehetőségek kialakítása)